Pilot voor laaggeletterden in Zwolle

Op 17 april 2013 gepubliceerd op http://www.kleurrijkzwolle.nl:

In Nederland zijn anderhalf miljoen laaggeletterden en in Zwolle zijn dit er ongeveer 10.000. De overheid wil dit aantal terugdringen en Zwolle doet sinds september 2012 mee aan een pilot: Taal voor het Leven. De stad heeft ook een eigen taalregisseur in de persoon van Hella Wolschrijn en een regiocoördinator Aart Kleijer. In 2016 willen ze de lees- en schrijfvaardigheid van 1000 Zwollenaren hebben verbeterd. Een hele uitdaging, maar volgens Hella wel haalbaar gezien de goede samenwerking met bestaande taalorganisaties.

Het aantal laaggeletterden in Nederland neemt de laatste jaren niet af. En niet alleen allochtonen hebben een taalachterstand: van de anderhalf miljoen laaggeletterden in Nederland is twee derde autochtoon. De overheid heeft 4 miljoen beschikbaar gesteld voor initiatieven die gericht zijn op laaggeletterdheid. Taal voor het Leven is zo’n initiatief van de Stichting Leven en Schrijven. De stichting baseert haar werkwijze op een succesvol project in Ierland en Groot-Brittannië (Skills for Life). Volgens Hella wil de stichting met deze pilot het bestaande regionale netwerk op het gebied van taalcoaching versterken. Tevens wordt er gratis opleidingsmateriaal beschikbaar gesteld aan taaltrainers. De pilot wordt gemonitord door de Universiteit van Maastricht.

Autochtonen
Taal voor het Leven is in september 2012 gestart in de regio’s Amsterdam, Almere (Flevoland), Den Haag (Haaglanden), Rotterdam (Rijnmond), Utrecht (Midden-Utrecht) en in de regio IJsselvecht/Twente, waartoe Zwolle behoort. Iedere gemeente heeft een taalregisseur aangewezen gekregen en in Zwolle is dit Hella Wolschrijn. Over de situatie in Zwolle zegt Hella: “In Zwolle zijn er naar schatting zo’n 10.000 mensen laaggeletterd. Op dit moment volgen er 700 personen een taaltraject, waarvan slechts één autochtoon.”

lezenenschrijven

Kracht
Hella is zeer te spreken over de reeds bestaande infrastructuur op het gebied van taaltrajecten in Zwolle. Hella: “Er zijn ontzettend veel organisaties in Zwolle die al iets doen met taal, zoals Travers, WijZ, Vluchtelingenwerk en Gilde Samenspraak. Dit is volgens mij de kracht van Zwolle. Wij hebben als doel om in 2016 1000 laaggeletterden te hebben bereikt. Dat is een behoorlijk aantal, maar gezien de huidige samenwerking denk ik wel dat we dat gaan halen.”

Taalpunt
Vanzelfsprekend is de Bibliotheek Zwolle een belangrijke partner in deze pilot. Vanaf eind mei is er dan ook een centraal taalpunt ingericht in de centrale vestiging van de bibliotheek, waar iedereen terecht kan met vragen, suggesties en initiatieven. Niet alleen de bieb doet mee, een groot aantal organisaties is betrokken bij dit project. Op 3 april heeft er een feestelijke ondertekening van de pilot plaats gevonden in het Provinciehuis in aanwezigheid van een groot deel van deelnemende partijen, waaronder de ROC’s, Travers, Vluchtelingenwerk, de WEZO, SCANIA, Gemeente en de RIBW.

Contact
Wil je meer informatie over dit project? Wil je bijvoorbeeld zelf taalcoach worden? Of ken je iemand die behoefte heeft aan een taaltraining? Dan kunt u voorlopig nog terecht bij de taalregisseur (hella@lezenenschrijven.nl). Hella: “Ik ben op dit moment de contactpersoon en ik train de trainers van de diverse taalorganisaties. Over drie jaar ben ik hier niet meer en dan moet het systeem vanzelf draaien en dat komt in deze actieve stad vast goed.”

Leave a comment